Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Τρομοκρατία: Το τέλος ή απλά η άνθιση της;


              Με τη φράση <<Η δικαιοσύνη αποδόθηκε>> ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα ανακοίνωσε σε διάγγελμα του προς το αμερικανικό λαό,οτι ο νούμερο ένα καταζητούμενο των ΗΠΑ, για τις επιθέσεις τις 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και σειρά άλλων τρομοκρατικών ενεργειών, ο ιδρυτής και ηγέτης της Αλ Γκάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, είναι νεκρός.Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το Λευκό Οίκο και πανηγύρισε το θάνατό του

               Η τρομοκρατία είναι ένα θέμα που πλήττει την κοινωνία μας καθημερινά.Είναι όμως ένα θέμα απτό;Δε χρειάζεται ανάλυση και μελέτη στη βάση του προβλήματος;
               Η ελεύθερη οικονομία δημιουργεί την <<τρομοκρατία>>.Από τη μία δημιουργείται ζωή, πλούτος, ευημερία και από την άλλη, καταπίεση και φτώχεια. Ο τρόπος διαβίωσης και η απληστία δημιουργούν ανισότητες που ενισχύουν τις βίαιες αντιδράσεις.
               Η τριβή που αναπτύσσεται σ` ένα πνιγηρό χώρο δημιουργεί ανεξέλεγκτες αντιδράσεις, οι οποίες αναλύονται κατά περίπτωση. Έχουμε, λοιπόν, τρομοκρατία για πολιτικούς λόγους, για κοινωνικούς και οικονομικούς. Η τρομοκρατία που αναπτύσσεται για κοινωνικούς λόγους είναι προϊόν πολιτικών αντιπαραθέσεων, ανάμεσα σε υποανάπτυκτες και αναπτυγμένες κοινωνίες.
               Οι πλέον σκληροί τρομοκράτες, είναι εκείνοι που δημιουργούν ομάδες για κοινωνικοπολιτικούς λόγους.Ένα είδος επικίνδυνου τρομοκράτη ,είναι εκείνο που κινείται με θρησκευτικό φανατισμό. Είναι εκείνος πού μεταβάλλεται σε βόμβα και χωρίς δισταγμό αυτοκτονεί, παρασύροντας στο θάνατο όσο μπορεί περισσότερους. Η αμοιβή του είναι ο παράδεισος, η υστεροφημία του θρησκευτικού ήρωα
               Πολλές ομάδες τρομοκρατών  είναι νεαρά άτομα έως και ανήλικοι έφηβοι.Οι μικρές ηλικίες παρασύρονται εύκολα από ιδεολογίες και από τον ενθουσιασμό και την επιθυμία να αλλάξουν τον κόσμο. Αυτό συχνά οδηγεί σε εγκλήματα, τα οποία έχουν το χαρακτήρα της αυτοδικίας.
              Ωστόσο, ο χώρος που μας περιβάλλει είναι εξίσου ένοχος με τους τρομοκράτες. Μια κοινωνία θεωρητικά χωρίς προβλήματα, ανισότητες, απώλειες αίσθησης δικαίου δε πλήττεται από τρομοκρατία.

             Άρα, η λύση είναι η διεθνής κοινότητα πέρα από θρησκευτικές πεποιθήσεις και πολιτικούς υπολογισμούς, οφείλει ενωμένη να συνεχίσει τη διεθνή προσπάθεια. Η διεθνής τρομοκρατία είναι ένα απεχθές φαινόμενο, μα συνεχής απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, που υπονομεύει τις προοπτικές των κοινωνικών σε όλο τον κόσμο για ευημερία και ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου